top of page

NIEUWS

Vergassen van kraaien en kauwen mag niet

Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland had ontheffing verleend aan een fruitteler in Luttelgeest om zwarte kraaien en kauwen te vergassen. Dierbaar Flevoland heeft grote bezwaren tegen het wrede vergassen van vogels en bovendien is het in dit geval ook verboden. De ontheffing had dus nooit afgegeven mogen worden. Dierbaar Flevoland heeft daarom op 19 maart bij de rechtbank in Utrecht beroep aangetekend tegen dit besluit. Nog voordat de rechter zich over de zaak gebogen had, heeft de provincie ingezien dat het besluit onhoudbaar was. Na overleg met ons en de fruitteler is de ontheffing ingetrokken. Doordat wij alsnog in het gelijk werden gesteld konden wij ons beroep bij de rechtbank intrekken.


Eerder hadden wij in dit geval al bezwaar gemaakt tegen het gebruik van vangkooien om de kraaien en kauwen te vangen en ze vervolgens de nek om te draaien. Deze methode is net zo goed verboden en de Commissie bezwaar en beroep van de provincie Flevoland heeft ons toen ook al in het gelijk gesteld.


Uiterst vreemd is het dat deze zelfde Commissie vervolgens de verboden methode van het vergassen adviseerde. Moet een commissie bezwaar en beroep zich niet beperken tot een advies of een bezwaar al dan niet gegrond is? Of moet de commissie zich ook bezighouden met methoden waarmee dieren gedood kunnen worden? Heeft ze daar de expertise wel voor? Waarom heeft de commissie ons alternatief van het vrijlaten van de vogels op voldoende afstand als niet mogelijk bestempeld, maar vervolgens wel een verboden methode aan de hand gedaan? Wij vragen ons af of de commissie daarmee niet haar boekje te buiten is gegaan.


Natuurlijk zijn wij blij met de afloop. De fruitteler is dit niet, want die ondervindt schade van de vogels die aan zijn fruit pikken. Hij bleek echter niet bereid om maatregelen te treffen die effectiever zijn dan het onnodig doden van de dieren. Zo kunnen vogelwerende netten aangebracht worden. Dit is wel duur, maar ook uiterst effectief en wordt elders in de fruitteelt en ook in Flevoland toegepast. Het aanschaffen van een goede laserapparatuur waarmee vogels diervriendelijk verjaagd kunnen worden is ook een optie. Met de door ons geadviseerde fabrikant, was echter geen contact opgenomen. Ook had overleg gevoerd kunnen worden met de gemeente Luttelgeest om de vogels uit de bomen in het dorp te weren en de nestgelegenheid te beperken. Wij hadden daarbij graag geadviseerd. Wij blijven daar natuurlijk altijd wel toe bereid.

Aanbevolen nieuws
Recent Nieuws
Archief
Zoek op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page