top of page

NIEUWS

Kitesurfen bij Pampushaven blijft verboden

Nu er met hoge boetes strenger opgetreden wordt tegen het illegale kitesurfen bij Pampushaven, hebben kitesurfers geprobeerd een vergunning te krijgen. Dierbaar Flevoland is hier sterk op tegen. Kitesurfen is niet voor niets verboden op het hele Markermeer en IJmeer. Uitgezonderd zijn een paar afgebakende locaties waarvoor wel vergunning is en gelukkig blijft dat zo.

Het Markermeer is net als het hele IJsselmeer, een belangrijk internationaal beschermd natuurgebied en speciaal bestemd voor watervogels zoals eenden, sterns en futen. Hier tref je vogelsoorten aan die voor hun voortbestaan afhankelijk zijn van juist dit gebied. De vogels, soms met tienduizenden tegelijk, komen om te broeden, om voedsel te zoeken en om te rusten. Voor sommige vogels is dit na een lange tocht hun overwinteringsgebied. Om te mogen kitesurfen op het Markermeer is om deze reden altijd een vergunning nodig. Voor het kwetsbare gebied bij Pampushaven Zuid in Almere is nooit vergunning verleend. Er is niet altijd even scherp gehandhaafd, maar kitesurfen is hier nooit gedoogd en dat is maar goed ook,


Kitesurfen is misschien wel de meest verstorende activiteit die op het water kan plaatsvinden. Onderzoek heeft uitgewezen dat één kitesurfer vogels kan verschrikken tot op 700 meter afstand. Voor vogels komt de bedreiging niet alleen vanaf het water, maar ook vanuit de lucht door de kite. Kite is het van oorsprong Engelse woord voor wouw, een roofvogel. In dit geval een hele grote felgekleurde roofvogel die allerlei onverwachte bewegingen kan maken, waardoor de vogels niet weten hoe snel ze weg moeten vluchten. Veel kitesurfers houden rekening met de verstoring die zij veroorzaken en surfen niet in kwetsbare gebieden, maar er zijn ook kitesurfers die zich hier niets van aantrekken.


Deze kitesurfers hebben de publiciteit gezocht en zijn met Rijkswaterstaat die over het gebied gaat, in gesprek geweest. Dierbaar Flevoland heeft voor de zekerheid direct de alarmbel geluid met een persbericht en een interview met Omroep Flevoland bij de bewuste locatie. Ook hebben wij Rijkswaterstaat benaderd en de Provincie Flevoland ingeseind die als enige instantie een eventuele vergunning zou kunnen verlenen.


Inmiddels heeft Rijkswaterstaat aan de kitesurfers laten weten dat er geen vergunning afgegeven zal worden. Dierbaar Flevoland is daar zeer verheugd over. De kitesurfers kunnen overigens een paar kilometer verderop bij Marina Muiderzand heel goed terecht. Daar is juist wel vergunning voor kitesurfen gegeven, omdat dit gebied minder kritisch is voor de vogels en de natuur. Bij Pampushaven zijn inmiddels borden geplaatst dat kitesurfen hier niet toegestaan is. Daarmee is aan alle en ook de zogenaamde onduidelijkheid een einde gekomen.Aanbevolen nieuws
Recent Nieuws
Archief
Zoek op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page