top of page

NIEUWS

Bezwaar tegen doden kraaien en kauwen

Dierbaar Flevoland heeft bezwaar aangetekend tegen een ontheffing voor het vangen en doden van kraaien en kauwen bij een perenkwekerij in Flevoland. De perenkweker ondervindt schade bij afrijpend fruit van vogels. De ontheffing maakt het mogelijk dat de perenkweker door middel van een vangkooi met een levende lokvogel erin kraaien en kauwen vangt. Vervolgens mogen de gevangen vogels gedood worden door de vogels de nek om te draaien (cervicale dislocatie).


Het vangen en doden van kraaien en kauwen om schade tegen te gaan is geen effectieve methode. Er zullen al snel nieuwe kraaien en kauwen uit de omgeving op het afrijpende fruit afkomen. Bovendien biedt dit middel geen bescherming tegen andere soorten vogels die op afrijpend fruit afkomen, zoals spreeuwen en mezen. Er zijn andere methoden om vogels te weren van het afrijpende fruit die effectiever zijn dan het vangen en doden van vogels. Zo kunnen er netten geplaatst worden waardoor de vogels niet bij het afrijpende fruit kunnen. Ook het inzetten van een laser blijkt een effectieve en diervriendelijke manier om vogels te verjagen. In Dronten is een perenkweker die succesvol gebruik maakt van laser om vogels te verjagen.


Het doden van vogels door middel van cervicale dislocatie (het omdraaien van de nek) mag volgens de wet alleen als het gaat om een vogel die in nood verkeerd. Alleen personen met aantoonbare ervaring en kennis mogen deze wijze van doden uitvoeren en dit mag alleen gebeuren in het geval er geen andere manier voor handen is met minder nadelige gevolgen voor het welzijn van het dier. Deze ontheffing geeft dus onterecht toestemming om de gevangen kraaien en kauwen te doden door middel van deze techniek.


Ten slotte vinden wij de periode waarvoor de ontheffing is afgegeven, te lang (van 1 mei tot 31 oktober).


De Partij voor de Dieren Flevoland heeft vragen gesteld aan Provinciale Staten met betrekking tot deze ontheffing. Zie de website van de PvdD en het bericht bij Omroep Flevoland. Ook de betreffende boer en de fruitsector zijn aan het woord op Omroep Flevoland.Aanbevolen nieuws
Recent Nieuws
Archief
!
Zoek op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page