top of page

NIEUWS

Oorverdovend geweld bij carbidschieten in Zeewolde

Op zondag 31 december 2017 heeft het jaarlijkse carbid schieten in Zeewolde plaatsgevonden. Veel gemeentes verbieden dit vanwege de overlast en het gevaar. In Zeewolde is dit op een daarvoor aangewezen locatie en op een vastgesteld tijdstip nog wel toegestaan. De locatie ligt direct aan de Veluwerandmeren. Dit is een beschermd natuurgebied waar soms tienduizenden vogels op het water rust zoeken of foerageren. Een slechtere locatie voor de vogels en de natuur is nauwelijks denkbaar.


Alle regels aan de laars gelapt

Ondanks het bezwaar dat Dierbaar Flevoland tegen deze locatie gemaakt heeft bij B&W van Zeewolde, ging het carbidschieten gewoon van start. Dat mocht pas vanaf 13.00 uur, maar daar trokken de carbidschieters zich niets van aan. Om 12.30 uur, en wie weet nog veel eerder, werd er al volop geschoten. Het bord waarop de tijden stonden werd uit de grond getrokken.


Om de geluidsoverlast te beperken mocht er alleen met zachte voorwerpen zoals een bal, een doek of plastic zak geschoten worden, maar ook dat lapten de carbidschieters aan hun laars. Er werd geschoten met harde ballen en zelfs met complete autowielen uit drukvaten zo groot als een kanon. Het geluid was daarmee letterlijk zo oorverdovend dat dit alle grenzen overschreed.

Ook trokken sommigen zich niets van van het voorschrift om niet over fiets en wandelpaden te schieten. Er werd zelfs over het wandelpad heen geschoten, nog voordat men zich ervan vergewist had of er wel een vrij schootsveld was. Sommige weggeschoten voorwerpen kwamen in het water terecht zodat er geen vogel meer te bekennen was.


Schade aan de natuur en gevaar voor de mens

Behalve de schade aan de natuur door de enorme verstoring, ontstond er zo ook een gevaarlijke situatie voor de toeschouwers. Behalve gehoorschade liepen zij en de carbidschieters ook het risico op ander lichamelijk letsel.


Voortaan andere locatie en betere handhaving of stoppen

Het ontbrak aan enigerlei vorm van toezicht of handhaving. Zo kan het niet langer. Wij zijn daarom blij dat de gemeente Zeewolde bereid is volgend jaar naar een andere locatie om te kijken en de stichting daarbij te betrekken. Deze toezegging deed de gemeente in een gesprek met Dierbaar Flevoland naar aanleiding van het ingediende bezwaar. Hierdoor en omdat de tijd te kort was om bij de bestuursrechter in beroep te gaan hebben wij dit bezwaar juridisch niet verder doorgezet. Overigens mag de gemeente Zeewolde zich afvragen of het carbidschieten niet helemaal moet verbieden. Een aantal carbidschieters kwam helemaal niet uit Zeewolde maar van ver (Utrecht en Friesland), omdat het in de eigen woonplaats niet langer toegestaan is.


Aanbevolen nieuws
Recent Nieuws
Archief
Zoek op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page