top of page

NIEUWS

Onwetendheid, kwade wil of gewoon misdadig?

De afgelopen dagen werden wij opgeschrikt door 3 gebeurtenissen in de natuur in Flevoland. Ze vonden allemaal plaats in beschermde natuurgebieden. In twee gevallen zagen handhavers van de Omgevingsdienst en Staatsbosbeheer kans om op te treden.


Illegaal kitesurfen

Bij Pampushaven werd tenminste driemaal illegaal gekitesurft. Pampushaven ligt aan de westkant van Almere in het Markermeer. Het is voor vogels een zeer belangrijke rustplaats. Behalve rust vinden vogels hier voedsel. Dit voedsel hebben de vogels zeker nu nodig om hun broedende partners en straks hun jongen van voedsel te voorzien. De kitesurfers die hier surfen verstoren de vogels en weten dat het daarom niet mag. Kitesurfers kunnen legaal terecht bij o.a. Marina Muiderzand. De goedwillende kitesurfers moeten straks leiden onder de kwaadwillende. De legale kitesurfplaatsen zijn er namelijk gekomen om het illegale kitesurfen op gevoelige plekken een halt toe te roepen, maar als dit zo door gaat moet kitesurfen op het hele Markermeer verboden worden.

Sportvissers vertrappen nesten

Op een eiland in het Eemmeer moesten handhavers van de Omgeveingsdienst (OFGV) sportvissers weghalen die de nesten en eieren van broedende vogels vertrapt hadden om te kunnen vissen. De eilanden zijn juist bedoeld voor de broedende vogels. Er is proces verbaal tegen de daders opgemaakt. Verstoring van beschermde vogels en vernieling van nesten en eieren is een misdrijf. Over het algemeen volgen hier fikse boetes op, maar het kwaad is al geschied. Door de vernieling en de uitgebroken paniek onder de vogels wordt er dit jaar waarschijnlijk niet meer gebroed op het eiland.


Misselijke jachtpraktijken door Franse jagers in Oostvaardersplassen

Maar het kan nog erger. In de Oostvaardersplassen werden vier Franse jagers betrapt op het stelen van tientallen jonge gansjes die vervolgens in Frankrijk worden gebruikt om de grote ganzen te lokken. Nadat de veugeltoppen van de kleine gansjes zijn afgeknipt, worden ze in een weiland neergezet. Zodra de volwassen ganzen arriveren, worden ze door de al klaar zittende jagers doodgeschoten. De daders zijn gepakt.


Aanbevolen nieuws
Recent Nieuws
Archief
Zoek op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page