top of page

NIEUWS

PvdD vraagt om intrekking ontheffing vossen

De Partij voor de Dieren heeft naar aanleiding van het onderzoek van Dierbaar Flevoland, waaruit blijkt dat bij 12 van de 17 kippenbedrijven een deugdelijk hek ontbreekt, de provincie gevraagd om intrekking van de ontheffing die het schieten op vossen gedurende de nacht mogelijk maakt.


Uit het onderzoek van Dierbaar Flevoland blijkt dat deugdelijk hek- of rasterwerk bij Freilandkippenbedrijven vaak ontbreekt waardoor vossen eenvoudig kippen kunnen vangen. Het welzijn van zowel kippen als vossen komt hierdoor in het gedrag. De PvdD heeft hierover schriftelijke vragen ingediend.


Wanneer er geïnvesteerd wordt in een goed hekwerk, zal het dierenwelzijn op veel vlakken verbeteren voor zowel kippen als vossen en voorkomt het daarbij de nachtelijke verstoring van beschermde dieren die in de omgeving voorkomen. De kosten voor het plaatsen van een goed hek zijn in twee tot vier jaar terugverdiend doordat de schade zal verminderen.


Voor de beoordeling van de ontheffing bracht Gedeputeerde Staten samen met Leonie Vestering van de PvdD een bezoek aan een Freilandkippenbedrijf. Ook hier bleek dat er geen fatsoenlijk hekwerk aanwezig was om de kippen te beschermen en de vossen buiten het bedrijf te houden. "Je kunt het de vos niet kwalijk nemen dat ze een kip opeten wanneer deze eenvoudig te vangen is. Zo'n probleem los je niet op met het geweer, maar met een hek" aldus Vestering.


De PvdD vindt het ook belangrijk dat de provincie kijkt wat de resultaten zijn van een serieus hekwerk. "Het kan goed zijn dat een ontheffing helemaal niet nodig is, omdat er geen schade meer is" aldus Vestering. "Dat dit toch op voorhand is verleend, is op z'n zachtst gezegd vreemd."


In de afgelopen drie jaar zijn ontheffingen voor het doden van dieren regelmatig door de rechter vernietigd of op andere manieren ongeldig verklaard. De PvdD zet zich in voor verbetering van het beoordelingsproces door de provincie als het gaat om het doden van dieren, zodat grauwe ganzen, knobbelzwanen, vossen en andere dieren geen slachtoffer meer worden van onzorgvuldige besluitvorming.

Bron: Partij voor de Dieren Flevoland

Tags:

Aanbevolen nieuws
Recent Nieuws
Archief
Zoek op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page