top of page

NIEUWS

Hoorzitting: wordt de vos ook gehoord?

Afgelopen week hebben we ons bezwaar op het afschieten van vossen mogen toelichten in een hoorzitting op het provinciehuis. Ook Animal Rights en De Faunabescherming waren van de partij. Tijdens de hoorzitting gaf de provincie aan dat er op dit moment nog niet geschoten wordt op de vossen, omdat de in de ontheffing vereiste werkplannen op dit moment nog ontbreken. Ook vernamen we dat er in Flevoland tijdens de schoontijd (de periode dat vossen drachtig zijn en jongen hebben) niet op vossen geschoten wordt. Ondanks dat we opgelucht waren te horen dat er nu geen gebruik gemaakt wordt van de ontheffing en dat dit zo zal blijven tot 1 augustus aanstaande (het einde van de schoontijd), willen we uiteraard dat de hele ontheffing ingetrokken wordt. De ontheffing is geldig tot 1 januari 2019.


De drie partijen hebben aangegeven dat het volstrekt willekeurig is om een vos binnen een straal van 5 kilometer van een kippenbedrijf 'preventief' af te schieten. Het is namelijk niet vast te stellen of die specifieke vos ook daadwerkelijk op weg was naar het kippenbedrijf. Bovendien geeft het geen enkele garantie. Een nieuwe vos zal de plaats innemen van de geschoten vos en deze nieuwe vos kan ook weer voor schade zorgen. Alleen een goed hekwerk zal vossen tegenhouden, maar uit door ons verricht onderzoek blijkt dat het hieraan ontbreekt bij de meeste kippenbedrijven. Overigens stonden de schadegegevens die de provincie had aangedragen ter onderbouwing van de ontheffing, ook ter discussie.


Volgens de provincie is de ontheffing op dit moment een 'lege huls', omdat de werkplannen ontbreken. De provincie gaf aan dat ook de werkplannen een inspraakprocedure volgen. Wij zullen de ontwikkelingen op de voet blijven volgen.


Heeft u de petitie nog niet getekend? Doe dit dan alsnog!

Tags:

Aanbevolen nieuws
Recent Nieuws
Archief
Zoek op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page