top of page

NIEUWS

2016 slecht jaar voor weidevogels in Flevoland

Landschapsbeheer Flevoland werkt samen met boeren en vrijwilligers aan weidevogelbeheer in Flevoland. Elk jaar worden in het voorjaar door de boeren en vrijwilligers de nesten van weidevogels op het land gezocht, gevolgd en beschermd tegen werkzaamheden van de boer. Helaas zijn er veel nesten van kieviten mislukt door het koude voorjaarsweer. En ook de grutto had weinig geluk, maar 5 gruttoparen van de 50 hebben hun kuikens groot zien komen.


Redenen waarom het slecht is gegaan met de weidevogels in Flevoland is, naast het koude voorjaarsweer, ook predatatie. In 2015 ging het met name om predatatie van andere vogels zoals kraaien en meeuwen, in 2016 was het vooral de vos die verantwoordelijk was voor het geringe broedsucces.


Meer informatie kunt u vinden op de website van Landschapsbeheer Flevoland.


De oorzaak waarom het slecht gaat met de weidevogels in Nederland en in Flevoland, is te vinden in de intensieve veehouderij. Het agrarisch gebied is ongeschikt geworden als broedgebied voor de weidevogels. Gelukkig zijn er boeren in Flevoland die hier aandacht voor hebben en naast het actief beschermen van de nesten, ook maatregelen nemen om hun land meer geschikt te maken voor weidevogels. De provincie Flevoland biedt subsidie om de bescherming van weidevogels te stimuleren.

Aanbevolen nieuws
Recent Nieuws
Archief
Zoek op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page